Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
28.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Technologie HAMR se brzy stane masověji vyráběnou, alespoň to tvrdí společnost Seagate. Ta by ji chtěla v 2. generaci nasadit do velkosériové výroby, a to už v následujícím čtvrtletí tohoto roku. Přinese tak už letos pevné disky s obrovskou kapacitou 30 TB.
honza1616 (3722) | 30.1.20238:04
Tak po přečtení nadpisu jsem chtěl napsat že po 10 letech vývoje a tunách článku o HAMR se dočkáme prvních disků.... A ono zase nic, budou to jen prémiové nejdražší disky,
a samotné optimalizace výroby bude trvat dalších XX let než dojde na 40­-50­-60TB disky

Pak se divte že o HDD v desktopu není zájem,
Snad aspoň ta technologie MACH.2 přijde rychleji do celého spektra nabídky
Odpovědět1  0
laren (240) | 2.2.20233:15
asi tak...
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 28.1.202314:16
30 tb je sice slušný pokrok, ale oproti těm 22 u ­"kliasického zápisu­" to zas není až tak obrovský rozdíl. 50 Tb za 3­-4 roky zní fajn, ale opět: A­) kam se tou dobou dostane ­"klasický­" zápis. A za B­) kam se tou dobou posunou ssdčka. Jestli tou dobou nebude běžným standardem 300+ vrstvý OLC ­(octo level cell­) Přijde mi, že HAMR je tak trochu jako Intelích ­"10 nm­". Kdyby to přišlo tehdy, když to slibovali ­(a šlo to opravdu masově vyrábět­) byla by to bomba. Jenže roky nestojí a jiné technologie se za tu dobu také o dost vylepšily klasickou pomalou evolucí. A ­"revolučníé­" technologie následně už tak revoluční není. Tuplem, když ty HAMR disky ani nejde sekat jak ˇbaťa cvičky.
Odpovědět4  0
kapa (149) | 28.1.202316:24
presne tak, za 3­-4­-5 rokov tu budeme mať ohromné kapacity v SSD......
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 28.1.202322:47
Velmi pravděpodobně. Výrobci se snaží o stále více úrovní záznamu do jedné buňky, plus o stále více vrstev. Co bude za 4 nebo 5 let je ve hvězdách. Enterprise využití rozhodně použije ještě větší disky a naopak, notebooky a obecně dost uživatelů určitě uvítá disky fyzicky menší, ale s větší kapacitou. Uvidíme a dáme se překvapit. ­(Možná i ve špatném slova smyslu.Byla tu taková veselá událost, cca týden před vánoci. Částice ze solární erupce s takovou energií, že některé prorazily magnetosféru země. Nevím, jestli přímo ony částice, nebo jestli vrazily do drátů a nagenerovaly přepětí, nebo ­"jen­" kolísání proudu, nebo... Ale efekt jsem viděl na 4 odělených strojích, přičemž 3 v jednom domě a čtvrtý o kilák dál. Jeden disk zemřel úplně, další měl data, ale systém nebyl bootovatelný, třetí měl i funkční win, ale byly krutě nestabilní a i systém z posledního disku se projevoval divně.
Odpovědět1  0
gepard2 (118) | 29.1.202315:17
Uvidíme, co bude za 4­-5 let. Souboj HDD a SSD je dobrý, oba směry se snaží maximalizovat kapacitu a nasazovat nové postupy. Nebýt SSD, tak pravděpodobně i vývoj HDD půjde pomaleji. Vývoj kapacity SSD jde rychleji jak u HDD. Pokud HDD nepřijde s nějakou převratnou technologií zápisu, tak je SSDéčka jednoho dne předeženou. Ale myslíž, že to bude trvat víc jak 5 let. HDD má stále smysl při ukládání velkého objemu dat, datových center, superpočítačů a podobně. Nebo doma na uložení filmů ve 4­-8k rozlišení. Na to ssd nepotřebuju.
Odpovědět1  0
Karel Polívka (1098) | 29.1.202317:35
Obecně souhlas s tím, co jste napsal, ale měl bych k tomu malý dovětek. SSD mají jednu obrovskou výhodu i pro běžné využití jako třeba i doma na filmy ­- provozní vlastnosti. Sám mám doma neustále v provozu několik HDD ve vícero polích RAID1 a dokáže to být docela opruz z hlediska hlučnosti. A teď nemám ani tak na mysli hlučnost samotných HDD, což se dá optimalizovat volbou konkrétních modelů, jako spíše případné problémy s občasnými vibracemi v případě, kde je v nějaké skříni ­(ať už ve standardní skříni nebo v nějakém větším NASu­) vícero zapnutých HDD naráz. Další věc je, pokud děláte občas studené zálohy, které u diskových polí složených z HDD trvají vzhledem k jejich dnešním kapacitám opravdu dlouho. Ne že by tohle byl nějaký zásadní problém, ale zkrácení této doby by bylo po přechodu na SSD opravdu velmi výrazné. A v případě většího množství disků hrají pak svou malou roli i ty rozměry a spotřeba, ale to bych v domácím prostředí viděl už opravdu jako hodně druhořadé, přestože ne zcela bezvýznamné.

Osobně se tak právě z těchto důvodů už nemohu dočkat, až budu moci HDD vyměnit za SSD s vysokou kapacitou, ale předpokládám, že to ještě několik let potrvá, než dojde k tomu zlomu, kdy bude takováto změna dávat smysl z hlediska poměru cena­/kapacita.

Jinak o strmém poklesu zájmu o HDD spekulovali ­"analytici­" už před více než 5 lety, jak SSD pevné disky za pár let totálně převálcují a nic takového se samozřejmě nestalo a pravděpodobně ještě dlouho nestane.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 29.1.202317:48
Udělat na ssd studenou zálohu a uložit ho do šuplete není zrovna bezpečné. Obecně by sice ­"uživatelský disk­" měl vydržet tak rok ­(tvrdil Samsung­) ale data dovedou začít mizet už po pár měsících bez proudu.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 29.1.202319:15
Tak studená záloha není archivace. Zálohování je z principu proces, který by se měl v nějakých intervalech opakovat. Obecně čím častěji, tím lépe, ale záleží samozřejmě na situaci, jak je to žádoucí ­- u tvorby studené zálohy čehokoli spojeného s nějakou prací by se ten interval mohl pohybovat okolo 1 měsíce ­(ale mohl by být také kratší­). U tvorby studené zálohy dat jako jsou třeba nějaké video soubory by to stačilo třeba jednou za 3 měsíce a ani zde bych to neviděl jako nějaký problém. V případě studené zálohy jde o to, aby to úložné zařízení nebylo neustále připojené, čímž se minimalizuje riziko spojené s nějakým fatálním selháním ­(nebo i odcizením­) primárního systému nebo riziko spojené se SW příčinou, což může být mimo jiné i nějaký hackerský útok nebo taky vlastní chyba uživatele. Nejde o to, aby se jednou něco někam nahrálo, to se odpojilo, někam uložilo a pak už se na to x let nesáhlo, to je účelem archivace a na to jsou opravdu vhodnější jiné způsoby záznamu.

Z vlastní zkušenosti mohu konstatovat, že jsem přišel o část dat pouze jednou, a to právě v situaci, kdy jsem kvůli něčemu musel provést obnovu dat ze studené zálohy, která ovšem nebyla dostatečně aktuální, jak bych byl v dané chvíli rád. Což zároveň znamená, že nebýt té studené zálohy jako takové, bolelo by to nesrovnatelně více. Takže už tuto otázku nepodceňuji. Někdo pro tohle preferuje cloudové úložiště, ale ne každý :­-­)

Nicméně v tomto kontextu nepředpokládám, že by šlo o něco, co by mohlo být během řekněme následujících 5 let aktuální. A až to pak aktuální bude, je možné, že budou existovat nějaké nové technologie nebo principy, které budou právě tuhle otázku řešit. Takže debatovat o tom s ohledem na aktuální SSD považuji za předčasné.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 29.1.202321:17
Ano, takto na 3 nebo 4 měsíce je to ok, ale půl roku a více bych bez napájení s SSD diskem raději neprovozoval.
Odpovědět0  0
odb (550) | 30.1.202311:23
Daju s ak otmu dohladat data vyrobcov SSD.

To ako tie data na SSD vydrzia zalezi od teploty skladovania a od opotrebovania daneho SSD. Ta doba kolise od rokov az po tyzdne.
To platilo davnejsie este za ery MLC SSD kedy som posledny krat zistoval. Ako je to teraz s najnovsimi TLC, QLC SSD neviem ale s nimi to bude len horsie.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.